Gulyásleves, lekváros gombóc

Gulyásleves: elkészítem a pörköltet, majd felengedem vízzel, teszek bele sárgarépát, petrezselymet, miután forrt egy keveset, hozzáadom a kockára vágott krumplit. Mikor kb készen van, megszoktam kóstolni, és ha kell még, ízesítem sóval, borssal, majd csipetkét csinálok bele.
Általában marhahúsból főzőm, de jó a sertéshús is, de akár csirkemellből is lehet készíteni.
Lekváros gombóc: A krumplit megfőzzük héjában vagy hámozottan, ki hogyan szereti, majd
krumplinyomón áttörjük,hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, üthetünk hozzá egy vagy két tojást. Mindenesetre úgy kell össze gyúrni, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, hogy mekkorára, az attól függ, mekkora gombócokat akarunk. Minden négyzetre kemény lekvárt teszünk (szilvalekvárt szoktam), gombócokat formázunk belőle és sós vízben kifőzzük. Egy lábasban olajon zsemlemorzsát cukorral megpirítunk, és ebbe forgatjuk bele a főtt gombócokat, megszórhatjok egy kevés porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók